Binaire Puzzel Uitleg

De binaire puzzel, ook wel bekend als Takuzu is een spannende logische puzzel waarin alleen de cijfers 0 en 1 kunnen voorkomen. Dit spel daagt je mentale vaardigheden uit tot het uiterste! Het spel biedt puzzels van 6 verschillende groottes: 4x4, 6x6, 8x8, 10x10, 12x12 en 14x14. Daarnaast zijn er per puzzel 4 verschillende levels, van makkelijk tot zeer moeilijk. De puzzel ziet er op het eerste oog misschien wat ingewikkeld uit maar dit valt mee, als je alle regels goed volgt zul je zien dat je al snel zelf ook een binaire puzzel op kunt lossen.

Het doel

Als je naar een binaire puzzel kijkt zie je een rooster met daarin een aantal nullen en enen en voor de rest lege vakken. Het doel van de puzzel is om alle vakken in te vullen door logisch na te denken. Als je alle cijfers juist hebt ingevuld dan wordt het rooster groen en zit er een fout in dan kleurt deze rood.

Bediening

Je kunt onze binaire puzzels op meerdere manieren bedienen. Op de pc of laptop kun je de muis gebruiken, klik in een leeg vak om te schakelen tussen de 0 en de 1. Je kunt ook gebruik maken van de pijltjes- en WASD toetsen, schakelen tussen de cijfers doe je dan met de ENTER, CTRL of de SPATIE of gewoon met de 0- en 1 toetsen van het toetsenbord. De puzzels werken ook op mobiele apparaten en zijn helemaal geoptimaliseerd voor touch.

De spelregels van binaire puzzels

Om een puzzel op te lossen moet je 3 simpele spelregels volgen. Met afbeeldingen proberen we dit zo simpel mogelijk uit te leggen, kom je er nog niet uit? Dan kun je ons altijd mailen!

1. Er mogen niet meer dan 2 van dezelfde cijfers naast elkaar en onder elkaar staan.

Drie soortgelijke cijfers naast of onder elkaar is dus niet toegestaan, als er al 2 dezelfde cijfers naast elkaar staan moet hier een ander cijfer naast komen. Een 11 en 00 zijn dus goed maar 000 of 111 niet. In het voorbeeld zie je in het blauw de cijfers 0110 staan, dit is helemaal goed volgens de regels. In het oranje hebben we een foutje gemaakt, hier staan 3 enen naast elkaar en dit mag niet.

2. In elke rij en kolom moeten hetzelfde aantal nullen en enen voorkomen.

Het speelveld van de binaire puzzel bestaat uit vakken, elk vakje moet een 0 of een 1 hebben en elke rij en kolom moet hetzelfde aantal nullen en enen hebben. Speel je een 6x6 puzzel dan is een rij met 010101 goed omdat je 3 enen en 3 nullen hebt, deze hebben we blauw gemaakt in het voorbeeld. Ook zie je in hetzelfde voorbeeld in het oranje de binaire cijfers 010111 staan, dit is fout omdat je een 1 teveel hebt.

3. Elke rij en elke kolom moet uniek zijn.

Geen rij of kolom in de binaire puzzel kan hetzelfde zijn. Elke rij krijgt dus een unieke reeks met enen en nullen. In het voorbeeld zie je op de bovenste rij in het blauw de cijfers 101100 staan. Je weet nu dat deze code nergens anders voor mag komen. De oranje cijfers zijn dus onjuist want ze zijn hetzelfde als de blauwe rij. Een rij en kolom mogen wel hetzelfde zijn. Maak goed gebruik van deze optie, je zult hem nodig hebben bij de moeilijkere puzzels

Hoe los je binaire puzzels op

Als je de regels hierboven volgt zijn alle puzzels op te lossen. Hier laten we een aantal basis voorbeelden en oefeningen zien voor beginners:

Volgens regel 1 mag je niet meer dan 2 getallen naast elkaar hebben staan. In de oefening hierboven zie je in het zwart 2 keer de 0 naast elkaar, dit zijn 2 dezelfde cijfers en hier komt verplicht een 1 aan beide kanten. Ook zie je 2 enen met een leeg veld ertussen, dit lege veld moet een 0 zijn want als een 1 neer zou zetten dan heb je 3 enen naast elkaar. Dit was makkelijk of niet?

Bij dit bovenstaande voorbeeld pas je regel 2 toe. Bij het tellen van de getallen zie je dat er al 5 enen in de vakjes staan, het is dus logisch dat op de plek van de vraagtekens een nul moet komen, zodat je ook 5 nullen hebt.

Regel 3 zegt dat alle rijen uniek moeten zijn, in het voorbeeld zie je dat de 2 ingevulde rijen bijna hetzelfde zijn. Als we bij het eerste vraagteken een 0 in zouden vullen dan zou bij de tweede automatisch een 1 moeten komen (volgens regel 2) en dan zijn de rijen precies hetzelfde, dit mag dus niet. De juiste oplossing is dus bij het eerste vraagteken een 1 en bij de tweede een 0.

Nu wat moeilijker...

In deze puzzel zien we dat er al 4 nullen zijn ingevuld dus er kan nog maar 1 nul bij (regel 2). Kun je zien welk cijfer er in het eerste vakje moet komen? Juist, de 1. Een nul is namelijk niet mogelijk want als je deze invult op de plek van het vraagteken zouden de andere 3 lege vakken allemaal een 1 moeten zijn en meer dan 2 dezelfde nummers naast elkaar mag niet volgens regel 1.

Snap je deze uitleg een beetje? Begin eens met een makkelijke puzzel en je zult zien als je telkens goed alle rijen en kolommen controleert en altijd speelt volgens de regels het spel steeds leuker en makkelijker wordt en dan is het tijd voor een moeilijkere binaire puzzel. Veel succes!